E-konsultation

Oväntad sanning om kontaktlinser

De flesta människor väljer att byta ut glasögon mot kontaktlinser eftersom det är bekvämare. Det kan vara lockande att använda kontaktlinser: du kan röra dig fritt utan att tänka på glasögon som sitter på näsan, du behöver inte lägga ner tid på att hitta bågar som passar dig, du behöver inte vara rädd för varken regn eller snö och du kan glömma bort imma på glasögon som är så irriterande på vintern. Men det är inte så lätt att använda kontaktlinser: man måste sätta in dem och ta bort dem dagligen för att sköta ögonhygienen och förhindra ögoninfektioner. Då börjar du fundera så här: ”Finns det något permanent sätt att korrigera synfelet?” Och då kommer du ihåg att det finns laserkirurgi och ögonlaser.

Låt oss medge att ordet ”kirurgi” låter lite skrämmande. ”Det är, trots allt, kirurgi, och det finns en risk för olika komplikationer”, – det finns många människor som tror tänker just så här. Men vet du att ögonlaserbehandling inte bara erbjuder en långsiktig synfelskorrigering, utan dessa operationer kopplas även till en lägre risk än användning av kontaktlinser?

En forskarstudie som är publicerad i tidskriften ”Archives of Ophthalmology” visar att:

  • 1 av 2000 människor, som använder kontaktlinser, kan drabbas av ögoninfektioner, som kan orsaka förlust av synen;
  • och endast 1 av 10 000 patienter, som gör ögonoperationer med laser, kan få nedsatt syn”, – säger dr. Kerry Solomon, ordförande i Amerikanska sällskapet för katarakt- ​​och​ refraktiv​ ​ kirurgi​ ​ ​(American ​​Society​ ​of ​​Cataract​ ​and ​​Refractive Surgery) och medlem i Amerikanska rådet för refraktiv kirurgi (American refraktiv kirurgi ​​Council).

Nyheter om att ögonoperationer med laser är säkrare än användning av kontaktlinser är oväntade och chockerande. Men studier visar att 1 av 100 personer, som använder kontaktlinser dagligen, har en risk för att drabbas av bakteriell keratit – en infektion som kan leda till kraftigt nedsatt syn. Människor, som inte rengör sina kontaktlinser tillräckligt bra eller använder dygnet-runt-linser utsätts för en ännu högre risk för att drabbas av denna infektion.

Det kan verka som att kontaktlinser erbjuder en fri och obegränsad livsstil, men verkligheten kan vara annorlunda. Om man spelar rugby eller tävlar i boxning – sport av hög intensitet – då kan till exempel kontaktlinser falla ut ur ögat vid fel tillfälle. Bassängbad och bastu innebär en högre infektionsrisk. Även vandring och bergsklättring kan vara en utmaning för linsbärare eftersom​ ​damm ​och​ ​ ​smuts ​​kan​ kontaminera​ ​ ​linserna.​ Nedsmutsade​ ​ ​kontaktlinser ökar sannolikheten för infektion.

Många olika risker, som är förknippade med användning av kontaktlinser, kan undvikas genom att du kontrollerar dina ögon regelbundet.

Vid komplikationer måste man tyvärr sluta bära linserna.

Därför är det bra att komma ihåg att användande av kontaktlinser inte är ett helt utan risker, utan ett föremål för medicinsk ändamål som kräver noggrann skötsel och korrekt användning.

Endagslinser skulle kunna vara ett säkrare alternativ, men endagslinser är dyrare än vanliga kontaktlinser. I jämförelse med synfelskorrigering med ögonlaser, är endagslinser inte ett billigare alternativ. Det är billigare att göra synfelskorrigering med ögonlaser än att fortsätta köpa linser eller glasögon. Här kan du hitta information om våra priser för synfelskorrigering med ögonlaser: https://lirema.se/ogonlaser-priser/

Glöm inte att vi har bara ett par ögon, så är det viktigt att ta hand om dem.