E-konsultation

Ögonoperation med ögonlaser

Ögonoperation med ögonlaser – en säker och effektiv metod

De senaste åren har stora medicinska framsteg gjorts och det har blivit möjligt att enklare diagnostisera och behandla människor med olika ögonsjukdomar. Nu har personer med synfel ett oerhört bra alternativ till glasögon och kontaktlinser – nämligen ögonlaser. Det finns olika metoder av ögonlaserbehandlingar, LASEK och FS-LASIK är de vanligaste ögonoperationer med laser. Ögonlaser kan synfelskorrigera närsynthet, översynthet och astigmatism men inte åldersynthet/presbyopi.

Resultatet av synfelskorrigeringen med ögonlaser är likvärdigt mellan metoderna. Under den tidiga postoperativa perioden kan man uppleva ögontorrhet och ljuskänslighet. Efter några veckor/månader förbättras detta och då upplevs också synskärpan stabil.

Fs-lasik (PREMIUM) – med en femtosekundlaser och excimerlaser

FS-LASIK är en populär metod som vidareutvecklades från LASIK. FS-LASIK är en trygg och relativt smärtfri ögonoperation som innebär en kort läkningstid med snabbt förbättrad syn. De flesta kan arbeta som vanligt redan dagen efter operation vilket gör detta till den mest efterfrågade metoden. Behandlingen genomförs med två lasermaskiner (femtosekundlaser och excimerlaser).

Metoden går till på följande sätt: ögonen förbereds med lokalbedövande ögondroppar. Femtosekundlaser används för att göra ett tunt snitt i hornhinnan vilket inte gör ont men känns som ett tryck mot ögat och under en kort stund är det mörkt. Fliken i hornhinnan viks åt sidan och sedan används excimerlaser för att korrigera synfelet. Därefter viks fliken tillbaka på plats och fäster snabbt. En efterkontroll bokas redan dagen efter operation.

Lasek (SMART) – med excimerlaser

LASEK är en ytlig ögonoperation och rekommenderas framförallt vid tunna hornhinnor och högre synfel. Vid LASEK görs inget snitt i hornhinnan. Slutresultatet skiljer inte mellan metoderna men LASEK innebär en längre och mer smärtsam återhämtning i jämförelse med FS-LASIK. Behandlingen genomförs med en lasermaskin (excimerlaser).

Metoden går till på följande sätt: ögonen förbereds med lokalbedövande ögondroppar. Svag alkohollösning används under 20 sekunder för att lösgöra hornhinnans yttersta cellskikt sedan används excimerlaser för att korrigera synfelet. När synfelet är korrigerat och operationen är klar så sätts en klar bandagelins på ögat. Man kan uppleva tårbildning, ljuskänslighet och smärta i 1-3 dagar efter operation. En efterkontroll bokas 4-6 dagar efter operation.

PASSAR ÖGONLASER DIG?

Lätt att ta reda på som 1-2-3!
Gör en gratis online konsultation så återkommer vi inom kort med ett svar om ögonlaser passar dig.

Säkerheten först

Före ögonoperation genomförs alltid en förundersökning med en rad tester för att noggrant utvärdera patientens syn. Ögonen analyseras och när alla mätningar är klara kan ett beslut ges på om ögonlaser är lämpligt att genomföra. Med vår kostnadsfria online konsultation kan du få en preliminär bedömning.

Ögonoperation genomförs endast om både ansvarig ögonläkare och patient känner sig tillfreds med det resultat som förväntas uppnås.

Ögonoperation

På operationsdagen spenderas ca 1,5h på kliniken. Före operation gör ögonläkare en fristående undersökning av dina ögon och konstaterar att det inte finns några förändringar eller något hinder för en ögonoperation. Du får sedan lokalbedövande ögondroppar och erbjuds lugnande tablett vid behov. Ögonlaserbehandling tar ca 20 minuter. Du placeras bekvämt i vår moderna operationssal där ögonläkare och sjuksköterska har förberett allt inför din ögonoperation. Lasern arbetar snabbt och ögonläkaren följer noga proceduren genom mikroskop. Efterkontroller genomförs av leg. optiker då undersöks ögon och syn efter läkning och återhämtning för att kontrollera att förväntat resultat är uppnått.

Rekommendationer

Tidigare patientens egna upplevelser och omdömen: