E-konsultation

Blått öga – hur läker du det snabbare?

Ett blått öga kan bero på flera olika saker: nässkada, plastikoperation på ögon eller ögonlock, allergisk reaktion, bett, hud- eller tandinfektion eller ett slag mot ansiktet, vilket är en av de vanligaste orsakerna. Ett blåmärke på ögat kan orsaka svullnad, skada på området, huvudvärk och försämrad syn. Men även om det ser hemskt ut är det möjligt att det snabbt kan läka ut med behandling hemma.

Iskompress

Första hjälpen för detta är en iskompress. Slå in en handfull is i en handduk – lägg aldrig is direkt på blåmärket utan att täcka det och gnugga det aldrig mot huden. Lägg handduken mot det svullna området i 10–20 minuter. Upprepa proceduren ett par gånger per dag de första 48 timmarna. Is minskar svullnaden och blödningen under huden – blåmärket kommer att bli mindre och läka snabbare. En iskompress lindrar även smärtan.

Värmekompress

En till två dagar efter att du fått blåmärket bör du börja göra värmekompresser. De ökar blodflödet till vävnader runt ögat och påskyndar läkningsprocessen. Blötlägg en bit rent tyg i varmt vatten, vrid ur vattnet och placera det på det drabbade området. Håll kompressen stilla tills dess att den har svalnat. Upprepa proceduren flera gånger per dag. Du kan även testa att massera det berörda området med värmekompressen så länge det inte gör ont. Detta ökar blodcirkulationen och avlägsnar blod som koagulerat under huden.

C-vitamin

C-vitamin har en positiv påverkan på blåmärken. Denna vitamin hjälper till att göra blodkärlens väggar tjockare och starkare, vilket påskyndar läkningsprocessen. Ät frukter och grönsaker som är rika på C-vitamin: citroner, apelsiner, tranbär, broccoli och potatis. Om du inte har möjlighet att ändra din kost, kan du ta kosttillskott med C-vitamin.

Ananas och papaya

Dessa frukter är en mycket bra hjälp för att behandla blåmärken. De är rika på antioxidanter som påskyndar läkningen av de flesta skador som orsakar missfärgningar på huden. Dessa frukter innehåller särskilda enzymer som mjukar upp och läker huden. Du kan äta frukterna, dricka juicen eller lägga fruktköttet i en kompress på det drabbade området – alla sätt hjälper.

Trollhassel Hamamelis

Utöver att behandla blåmärken på ögonlocken kan trollhassel även läka många andra krämpor. Blötlägg en bit bomull i ett avkok eller olja från denna växt och placera den på det drabbade området i några minuter. Kompressen kommer att lugna och läka huden. Det är även möjligt att använda en blandning av kamomillolja och kamomillavkok (olja) på kompresser. Kompresserna bör appliceras två till tre gånger per dag.

Slåttergubbe/Hästfibbla

Arnika, som även benämns som slåttergubbe eller hästfibbla, kan reducera den svullnad som uppstår när vävnaden runt ögat skadas. Arnikasalva eller olja läker även muskler och andra vävnader. Ju förr du börjar ta arnikapreparat, desto bättre. Applicera på det drabbade området två till tre gånger per dag och undvik kontakt med ögonen.

Naturlig olja

Även vanlig olja kan hjälpa när huden runt ögonen blir blå, men den måste vara naturlig och av hög kvalitet. Genom att massera det drabbade området med olja kommer svullnaden samt inflammation att minska. Tänk på att vävnaderna runt ögonen är mycket känsliga, så var försiktig när du masserar.

Potatis

Potatis är inte bara rikt på C-vitamin, som stärker blodkärlens väggar, utan det minskar även svullnaden och har en smärtlindrande effekt. Skala potatisen och skär den i tjocka skivor. Kyl skivorna i en halvtimme i kylskåp. Lägg dem sedan på det drabbade området i cirka 30 minuter. Potatisjuice kan även användas för att göra kompresser.

Det är viktigt att följa vissa riktlinjer för att minska obehagen vid läkning av blåmärken runt ögat. Rengör det drabbade området och torka noggrant. Detta hjälper till att förhindra bakterieinfektion. Om du har svår smärta bör du ta smärtstillande tabletter, men undvik aspirin eftersom det bromsar blodkoagulationen. När du ligger ner bör du försöka hålla huvudet högt för att inte blodet ska samlas i huvudet. Detta gör så att blåmärken försvinner snabbare. Gnugga eller kläm inte på det drabbade området vid ögat. Använd inte heller smink under de första dagarna tills svullnaden har försvunnit, eftersom det kan orsaka infektion.

Om symptomen, trots dina ansträngningar, blir värre – smärtan avtar inte, synen försämras, du känner dig yr, illamående eller har till och med kräkningar – så måste du uppsöka vård omgående. Detta kan vara tecken på ett allvarligt trauma.