E-konsultation

Sant och falskt om ögonlaseroperation

När jag hörde talas om begreppet ögonlaseroperation var jag först väldigt skeptisk. Orden “ögon” och “laser” i en och samma mening var tillräckligt för att framkalla massor med otäcka bilder i huvudet och fick mig att avfärda ögonlaseroperation som en möjlighet i många år.

Att bilda sig en uppfattning om något utan att först ta reda på vad det egentligen innebär är något vi gör mycket oftare än vi tror. Vi inbillar oss att det är på ett visst sätt och låter vår första reaktion styra våra handlingar, oavsett om våra fördomar stämmer överens med verkligheten eller inte.

Självklart är det bra att lita på magkänslan ibland, men att förlita sig för mycket på känsla utan att söka djupare information och utbildning är inte bra.

Från ett biologiskt perspektiv kan det hela förklaras med att våra kroppar alltid försöker att spara energi och förlänga vår överlevnad. Detta betyder att vi gärna tar automatiska beslut som inte tröttar ut oss eller kräver onödig energi från våra hjärnor. Samtidigt styr dem bort oss från något som potentiellt kan orsaka smärta eller ångest.

Laser i ögonen? Nej tack. Och vips så stängs dörren till ögonlaseroperationen.
Det hör till människans natur att vara överdrivet vaksam, om vi inte ingriper och ger oss själva en spark i rumpan med jämna mellanrum är det lätt att fastna och enbart förlita oss på att vår magkänsla ska visa vägen till överlevnad och ett gott liv.

Men det är stor skillnad på att överleva och att leva ett gott liv. För att öka livskvaliteten måste vi sluta att ständigt fatta ogrundade beslut och istället göra bedömningar baserade på fakta och information innan vi drar en slutsats så att vi medvetet kan fatta det beslut som är bäst, och inte bara det som känns bäst för stunden.

Ta reda på vad det innebär, eventuella risker, och grunna lite på saken innan du bestämmer dig. Att inte förstå sig på saken i fråga ökar risken för rädsla, medan kunskap i ämnet minskar rädsla.

Oavsett om det är första gången du söker på ögonlaseroperation eller om du fortfarande letar efter den där biten av information som kommer att skingra rädslan för gott, är vårt mål att informera dig om operationen och rusta dig med de fakta som behövs för att du ska kunna fatta ett bra beslut.

Låt oss kika närmare på några vanliga reaktioner folk har till ögonlaseroperationer.

Komplikationer vid ögonlaseroperation är vanliga och allvarliga
Dem enorma fördelarna av en ögonlaseroperation jämfört med dess låga risk för komplikationer och biverkningar gör det till en av de minst riskfyllda kirurgiska ingrepp som finns. Ungefär en till två procent av de som opererats får bestående besvär efter en operation http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Behandlingar/Operation-vid-brytningsfel-i-ogat-/.

Ögonlaseroperationer är smärtsamma
Ögonlaseroperationer är helt smärtfria ingrepp tack vare lokalbedövande ögondroppar. Efter operationen när bedövningen släppt kan man uppleva visst övergående obehag.

Man kan bli blind av ögonlaseroperationer
Det finns inget dokumenterat fall där någon har blivit blind efter en ögonlaser.

Jag kan få sämre syn än jag hade innan ögonlaseroperationen
Om du inte har använt glasögon tidigare finns det praktiskt taget ingen chans att du skulle lämna kliniken med sämre syn än innan du kom. Om du har använt glasögon finns det en liten risk att din bästa korrigerade synskärpa (BSCVA) kan vara reducerad efter operationen.