E-konsultation

Det råder inget tvivel om att du bör uppsöka en ögonläkare

Din syn är mycket viktig för ett lyckligt liv.

Vad är färgerna till för om du inte kommer att få njuta av dem? Det är också bara så bekvämt att ha bra syn, eller hur?

Det är därför det är nödvändigt att göra regelbundna hälsokontroller av dina ögon. Därigenom kan du ta hand om din ögonhälsa.

Men för många som har problem med synen, kan det vara förvirrande att veta vilken ögonspecialist man bör besöka. Eftersom det finns två typer av ögonspecialister är frågan; vilken av dem kan hjälpa dig med din syn?

Optiker och ögonläkaren

Dina optiska behov kan avgöra vem du behöver träffa. Här är de viktigaste beskrivningarna av dessa två ögonspecialister som kan hjälpa till att belysa saken.

Hos en optiker går du i första hand om du har besvär med din synskärpa, då genomförs en refraktion och ögonen undersöks. Därefter får du ett recept för korrigering med glasögon och/eller kontaktlinser. Vid misstanke om ögonsjukdom skickar optiker remiss till ögonläkare.

Ögonläkare de officiella läkare inom området, som täcker allt från diagnos till behandling av olika ögonsjukdomar och ögonrelaterade sjukdomar. Dessa ögonexperter kan utföra ögonoperationer vid behov.

Optiker och ögonläkare  arbetar ofta hand i hand för att säkerställa att patienten får den bästa möjliga ögonvården.

I denna artikel vill vi fokusera på – ögonläkare.

Det är ganska självklart att besöka en optiker, om du har problem med din synskärpa.

Men när behöver man uppsöka en ögonläkare?

Är det bara när man lider av vanliga eller allvarliga ögonsjukdomar som man bör besöka ögonkliniken?

Hur kan man veta om man behöver uppsöka en ögonläkare?

NÄR BÖR DU UPPSÖKA EN ÖGONLÄKARE

Att behandla dina ögon väl är en uppgift för hela livet. Om du misslyckas med att vidta försiktighetsåtgärder, kan du komma att drabbas av problem med synen på lång sikt. Men ingen av oss vill riskera vår syn. Om du upplever något av följande symtom, bör du snarast uppsöka din ögonläkaresmottagning eller akut ögonmottagning

Synförlust

Detta bör självklart vara en orsak till panik. Du har förlorat din syn, så det är inte förvånande om du grips av panikkänsla. En plötslig synnedsättningförsämring på ett eller båda ögonen bör få dig att omedelbart ta dig till din ögonläkare för undersökning och råd.

Tydliga fysiska förändringar i ögonen

Det är svårt att missa detta säkra tecken på att du behöver en ögonläkare omedelbart – speciellt när du tittar i spegeln och beviset är mitt framför ögonen. Fysiska förändringar som inkluderar tecken på infektion som rodnad, var, slem, samt svullnad eller smärta, ofrivilliga ögonrörelser, plötslig skelning och många andra symtom.

Förändringar av synen

Vissa människor ser mörka fläckar eller så blir synfältet suddigt alternativt faller bort. Det här är tecken på ett underliggande tillstånd som behöver behandlas av en ögonläkare. Andra problem kan vara avvikelser i synfältet såsom förlust av synen på djupet, skuggor och synförlust på ett sätt som liknar gardiner. Om du upplever förändringar i hur du uppfattar former eller färger, behöver du uppsöka en expert direkt.

Bara tanken på att uppleva dessa scenarier kan vara ganska skrämmande. Men det här är inte de enda fallen då du behöver få dina ögon kontrollerade av en ögonläkare. Det finns andra lindrigare situationer som du lätt kan vifta bort och ignorera eftersom du inte känner till att du skulle behöva få dina ögon kontrollerade av en ögonläkare. De är:

Bultande huvudvärk

De orsakas inte bara av migrän utan även av många ögonsjukdomar. Medan enkla justeringar, som att vila eller sova lite, kan avhjälpa huvudvärken, är detta inte en långsiktig lösning. Du måste kontrollera dina ögon för att verkligen åtgärda och bli av med  problemet.

Konstant värk i ögonen

Självklart är detta kopplat till ett ögonproblem. Men vissa bestämmer sig för att inte bry sig så mycket om det, och hoppas att smärtan ska gå över av sig själv. För andra är smärtan inte jobbig nog för att ta sig tid att uppsöka en ögonläkare. Smärta i ögonen orsakas ofta av torra ögon. Med bara några återfuktande ögondroppar förbättras din livskvalitet omedelbart. I vissa fall kan den bero på en skada eller andra saker som händer i de inre delarna av ögat. Det finns inget annat sätt att upptäcka vad som ligger bakom orsaken om du inte går på en undersökning.

Genetiska sjukdomsanlag

Diabetes och andra ärftliga sjukdomar kan påverka din syn. Det är viktigt att göra rutinmässiga kontroller för att förhindra permanent förlust av synen.

Synundersökningar är inte bara för dålig syn, de är nyckeln till att upptäcka problem med ögonen innan symtomen visar sig.

HUR OFTA BÖR DINA ÖGON UNDERSÖKAS AV EN ÖGONLÄKARE

Den första synundersökning någonsin bör utföras vid sex månaders ålder. Detta görs för att upptäcka möjliga orsaker till hämmad utveckling och tillväxt och beteendemässiga svårigheter.

Nedan kan du se föreslagna tidslinjer för synundersökningar utifrån din ålder.

  • För vuxna i åldern 19 till 40, är det viktigt att göra minst en kontroll varje årtionde.
  • För vuxna i åldern 41 – 55, bör detta göras minst var femte år.
  • För vuxna i åldern 56 till 65, bör ögonundersökningar utföras var tredje år.
  • För 65 år och äldre måste ögonkontroller göras vartannat år.                                  

Ögonläkare kan bidra till att förbättra din ögonhälsa om du gör ditt bästa för att följa det föreslagna schemat för undersökningar. Men glöm inte, att som proffs kan de också hjälpa dig att glömma kontaktlinser och glasögon.  Om du vill korrigera din syn med ögonlaser så kan du helt enkelt klicka på den här länken för en gratis online konsultation.