E-konsultation

Ögonlaser: Vilken metod ska man välja?

Har du problem med glasögon som ständigt immar igen eller går sönder? Tycker du det är obekvämt att motionera med glasögon? Är kontaktlinser obekväma och besvärliga att byta? Det i kombination med en önskan om hållbar konsumtion och komfort leder kanske tankarna till ögonlaserbehandling. Vad bör man då veta om behandlingen och hur väljer man den lämpligaste operationsmetoden för ögonlaser?

Nästa generations ögonlaser ger ett säkert resultat

Enligt Firiba, optiker på Lirema ögonklinik, kan de vanligaste synfelen som närsynthet, översynthet eller astigmatism korrigeras med ögonlaser både snabbt och säkert.

“Vid första undersökningen tar vi reda på om synen har varit stabil under det senaste året och genomför en grundlig anamnes för att säkerställa att det inte förekommer andra sjukdomar som kan påverka synen, såsom diabetes och glaukom. Man genomför heller inte ögonlaserbehandling vid graviditet eller pågående amning. Vi utför noggranna synundersökningar, mäter tjockleken på hornhinnan. Efter flertal mätningar av ögonen och synen kan vi bekräfta om ögonlaser passar patient” säger optikern.

“Ögonlaser är trygg och säker behandling med bra resultat i långtidstudier, med hänsyn taget till detta samt kortare och bekvämare återhämtning genomförs behandling på båda ögonen. Både ögats och pupillens position följs med en kamera, s.k. eye-tracking system vilket innebär och om ögat rör sig för mycket så stannar lasern för att sedan fortsätta proceduren från den position när ögat fokuserar rätt – det är helt tryggt” säger Firiba.

Optikern betonar också att alla ögon eller synfel inte lämpar sig för ögonlaser. Det passar framförallt vuxna upp till cirka 45 års ålder, dvs innan linsen i ögat stelnat till s.k. ålderssynthet vilket behöver korrigeras med läsglasögon.

Genom att ständigt arbeta med marknadens ledande, största och mest pålitliga lasertillverkare som Schwind eye tech solutions, Carl Zeiss AG och Ziemer Group AG samt använda den senaste lasertekniken kan proceduren utföras snabbt och bekvämt.

Hållbara ögonlasermetoder

“Ögonlaser är möjlig redan dagen efter förundersökningen om allt ser bra ut. Vi rekommenderar inte att göra operationen samma dag, eftersom vi under förundersökningen vidgar pupillerna vilka behöver återgå till sin normala storlek vid operation. Vi väljer alltid den metod som passar utifrån resultatet av mätningarna tillsammans med vad som passar patientens arbete och fritid” säger Firiba.

Specialisten säger att det finns flera standardmetoder på marknaden, men det är sällsynt att den som kommer in på kliniken verkligen är medveten om skillnaderna.

FS-LASIK eller PREMIUM-metoden

Operationen utförs med två lasrar, Femtosekundlaser från Ziemer eller Femtosekundlaser från Schwind och Excimerlaser från Carl Zeiss. Den första lasern gör en flik i hornhinnan som sedan kan vikas åt sidan och därefter korrigerar synfelet bort med excimerlaser och fliken viks sedan tillbaka. Det internationella namnet LASIK kommer från engelska laser assisted in situ keratomileusis, vilket innebär processen genom vilken hornhinnan omformas och man ändrar ögats förmåga att bryta ljuset.

Enligt optikern är PREMIUM-metoden speciellt lämplig för de som vill ha en relativt smärtfri återhämtning och önskar återgå till arbete och vardag snabbt eftersom man kan förvänta sig en mycket snabb läkning.

LASEK eller SMART-metoden

SMART-metoden, känd som en no cut, utförs på Lirema ögonklinik med hjälp av de nyaste excimerlaser från de tyska tillverkarna SCHWIND eye-tech-solutions och Carl Zeiss Meditec. De internationella namnen LASEK eller TransPRK är akronymer dvs. förkortningar för flera termer som innebär ett ingrepp där lasern kirurgiskt förändrar formen på hornhinnan och justerar synfel (LASEK – laser assisterad epitelial keratomileusis, TransPRK – trans-epitelialphotoreftactive keratectomy på engelska). SMART är en ögonoperation där man avlägsnar det yttersta lagret av hornhinnan med hjälp av en svag alkohollösning och därefter utförs laserbehandlingen ytligt på hornhinnan. Hornhinnans brytning korrigeras och synen förbättras. Patienten kan omedelbart sluta använda glasögon och synen förbättras gradvis inom ca 1-2 vecka.

“Varje metod uppnår samma slutresultat, det är enbart operationen och läkningstiden skiljer sig åt. I ungefär två decennier har vi funnits på marknaden, utrustat våra kliniker med de senaste lasermaskinerna och anställt mikrokirurger med lång erfarenhet, vilket betyder att vi kan ge våra patienter de säkraste av ögonlaserbehandlingar”, avslutar optikern.

Välkommen att fylla i ett gratis frågeformulär och ta reda på om synkorrigering med laser är lämpligt för dig.