E-konsultation
Recensioner från några av våra patienter

Legitimerad optiker: solglasögon är inte endast mode, utan också nytta

Nu när våren är igång och solen skiner alltmer, blir solglasögon inte bara en snygg accessoar utan också viktigt skydd för ögonen. Varför är UV-strålar så farliga för ögonen och vilka konsekvenser kan det finnas om man inte använder solglasögon?

Enligt optiker Ferida Oussi Ekestubbe på “Lirema Ögonklinik” ska man njuta av solen ansvarsfullt och med måtta, annars riskerar man att skada såväl hälsa som syn. Forskare och ögonläkare som representerar världshälsoorganisationen (WHO) har i årtionden diskuterat om hur våra ögon kan ta skada av UV-strålar.

“Enligt specialister ska man ha solglasögon både under vintern och sommaren. Under vintern når solstrålar jorden genom moln och dessutom reflekterar snö hela 80 % av dessa solstrålar. På grund av detta är solglasögon minst lika viktiga på vintern som sommaren” – säger optikern.

Under hösten och vintern fungerar dem också som ett bra skydd mot starka vindar som kan leda till känslighet och ögontorrhet. Därför kan vi begrava myten att solglasögon bara ska användas på sommaren, behovet finns året om.

Långvariga konsekvenser av UV strålar

“Skadan orsakad av UV-strålar ackumuleras och kan ha en långvarig effekt på dina ögon och syn. UV-strålar finns i tre våglängder – UVA, UVB, UVC. Det är bevisat att UV-strålning kan skada ögats både främre segment såsom hornhinnan och linsen men även näthinnan. Ögonsjukdomar som snöblindhet, gråstarr eller makuladegeneration är exempel på skador orsakade av UV-strålar. Det är också vanligt med ögonkänslighet, och tårbildning av ljuskänslighet” – säger F. O. Ekestubbe.

Enligt optikern, kan en åtgärd förutom solglasögon och begränsning av solexponering också vara återfuktande ögondroppar. De mer allvarliga konsekvenser som förekommer av UV-strålar är skadan på näthinnan. Det kan orsaka bestående synstörningar eller till och med blindhet.

Som tidigare nämnt kan UV-strålar leda till grumlighet i linsen, dvs gråstarr. Då kan ögonoperation som linsbyte genomföras. Ny klar lins ersätter den grumliga men fortfarande är solglasögon att rekommendera även efter ett sådant ingrepp.

“De patienter som kommer till Lirema Ögonklinik är främst unga och närsynta personer som efterfrågar synfelskorrigering med ögonlaserbehandling. Jag har uppmärksammat att fler upplever torrhetsbesvär och känslighet, speciellt under vintern då vi vanligtvis har på värme och torrt inomhusklimat. Det förekommer givetvis också på sommaren speciellt av sol och ljuskänslighet. Värmen inomhus under vintern ger ögontorrhet men ögonbesvär är ofta höga under sommaren då vi spenderar mer tid utomhus med sol och bad” – säger optikern.

Stil och hälsa går hand i hand

Enligt experter är det av stor vikt som solglasögon ska ha bra kvalitet och storlek. De bör täcka ögonen helt för att undvika få sol som passerar förbi. De bör täcka 75-90% av ljuset för att ge ett skydd motsvarande 90-100% mot UV-strålning.

“När man väljer ut solglasögon är det viktigt att de är CE-märkta vilket ger bra UV-skydd. I Sverige och EU även EES är CE en produktmärkning som visar att produkten överensstämmer med grundläggande krav på t.ex. hälsa, säkerhet och funktion. Tittar man vidare på solglasögon kan man även hitta märkning UV400, det innebär att glasögonen filtrerar bort alla UV-strålar med våglängd upptill 400nm” förklarar optikern.

“Vidare kan man välja andra funktioner för ökad komfort. Det finns olika typer av solglasögon. Polariserade solglasögon är oslagbara vid bilkörning och på sjön. Dem tar bort reflexer från horisontalplan dvs blöt väglag eller vattenyta.

“Har man synfel är receptslipade solglasögon att rekommendera, alternativt fotokromatiska glas, dvs. glas som ändrar färg och blir mörkare vid mer UV-ljus. Det är också möjligt att ha tonade glasögon, dessa kan vara mörkare upptill och ljusare nedtill vilket minskar bländning om man är ljuskänslig men inte alltför mörka om det inte är så mycket sol, dessa är också en fråga om ens personliga stil då det kan vara snyggt” – tillägger F. O. Ekestubbe.

Ögonen behöver också smörjas. För rätt sort kan man få hjälp av optiker eller apotekare. Optikern rekommenderar framförallt de sorter utan konserveringsmedel för mindre känslighet. Tårsubstitut smörjer och bygger upp tårfilmen vilket är ett naturligt skydd för ögats yta. Men tårsubstitut hjälper givetvis inte mot UV-strålar, för detta behövs självklart glasögon.

Att förebygga besvär är den optimala behandlingen

Solglasögon måste vara av bra kvalitet och utan repor för att skydda. Om glasen är repiga eller slitna behöver de bytas ut för att ge fullständigt skydd.

“Solglasögon skyddar ögonen men för friska ögon och bra välbefinnande rekommenderas en kombination med en hälsosam livsstil och varierad kost” – säger F. O. Ekestubbe.

“En viktig aspekt ur ett hälsosamt perspektiv är att spendera minst 1 timme/dag utomhus. Växla blicken mellan långt håll och nära håll för att inte sitta timtals vid ansträngande skärmarbete på nära håll samt fysisk aktivitet för bibehållen god hälsa” – sammanfattar optikern.