E-konsultation

5 myter och sanningar om ögonlaseroperation

När ljusstrålar som träffar ögat “bryts fel” och inte hamnar rätt på näthinnan uppstår ett synfel. Med refraktiv kirurgi kan man korrigera synfelet genom att ändra krökningen på hornhinnan. Ögonlaser är en typ av refraktiv kirurgi, det finns flera metoder men dem mest använda är LASIK och LASEK. Lasern tillåter läkarna att arbeta med fina marginaler.

Trots de moderna metoderna lever ändå vissa myter om ögonlaser kvar. Nedan presenterar vi några av de vanligaste myterna och sanningar om ögonlaser. Vi har försökt att reda ut fem av de vanligaste myterna vi får frågor om.

En ögonoperation med laser är väldigt smärtsam

En av de vanligast förekommande myterna om ögonlaseroperationer är att de är mycket smärtsamma. I verkligheten är dessa operationer praktiskt taget smärtfria. Före själva ingreppet bedövas ögonen med lokalbedövande ögondroppar och sedan genomförs operationen av båda ögonen på endast 15–20 minuter. Vissa patienter kan under ingreppet uppleva en lätt obehagskänsla men den är främst orsakad av oro inför operationen och inte av smärta.

Ögonlaseroperationen kan göra en blind

Komplikationer efter en synkorrigering med hjälp laser är ytterst sällsynta. Det finns hittills inte ett enda dokumenterat fall där en patient har blivit blind till följd av en synkorrigering med laser. Den vanligast förekommande biverkningen efter ingreppet är torra ögon, något som vanligen är övergående och lätt kan behandlas med återfuktande ögondroppar.

Patienter besväras av långvarig obehagskänsla efter operationen

Många patienter är bekymrade över återhämtningen efter en ögonlaseroperation, men vår erfarenhet är att patienternas liv återgått till det normala igen redan efter två veckor. Under de första dagarna bör ögonen skyddas från kraftig vind och ögonen bör inte gnuggas eftersom det utgör en risk för att få in främmande föremål i ögonen som kan skada den redan retade hornhinnan. Vår rekommendation är också att du under de första 6 veckorna inte dyker eller tittar under vatten. Om du ägnar dig åt sporter med mycket fysisk närkontakt där ögonen är i farozonen, bör du låta ögonen läka drygt 12 veckor innan du återgår till dessa aktiviteter.

Ögonlaser kan kosta mycket

Nuförtiden utförs många olika slags ögonlaseroperationer, och priserna varierar således mycket beroende på vilken typ av ingrepp du genomgår. Priset på ett ingrepp är beroende av flera individuella faktorer: vilken klinik du som patient vänder dig till, vilken medicinsk utrustning som krävs under operationen samt hur invecklad och därmed tidskrävande operationen är.
Lirema Ögonklinik erbjuder ögonlaser till bästa pris, se vår prislista här: https://lirema.se/ogonlaser-priser/

Laserkirurgi kan avlägsna alla synrubbningar

Enorma framsteg har skett i utvecklingen av ögonkirurgi de senaste åren och du som patient kan i dag få hjälp med en stor mängd olika synproblem, men dessvärre inte alla. Ögonlaser kan korrigera närsynthet, översynthet och astigmatism. Efter en synkorrigering med laser kvarstår dock åldersynthet bland de lite äldre patienterna.