E-konsultation
Utmärkt 5 out of five star rating on Trustpilot betyget 4.8 / 5 baseras på 1192 omdömen på

Optiker: Närsynthet ökar, men är det verkligen skärmarnas fel?

Antalet patienter som klagar på dålig syn blir fler. Under vintern som varit, med fler inomhusaktiviteter, har därmed tiden framför skärmar blivit längre, vilket i sin tur ökat belastningen på ögonen ännu mer.

Enligt Ferida Oussi Ekestubbe, optiker på Lirema Ögonklinik, är det främst antalet unga patienter med närsynthet som ökar. Hos äldre är det istället fler med gråstarr i och med människors ökade livslängd.

”Det är av stor vikt att äldre patienter undersöker sin syn regelbundet hos optikern för att den kan signalera för ögonsjukdomar såsom gråstarr, åldersrelaterade förändringar i gula fläcken eller andra besvär förklarar optikern.

Boom med närsynthet

Enligt Ferida kan synfel uppstå vid vilken ålder som helst.

”Det är olyckligt att antalet barn som utvecklar närsynthet ökar. Världshälsoorganisationen WHO, förutspår att varannan person i världen kommer att vara närsynt år 2050”, säger optikern.

Att använda datorer, mobiler och andra enheter som man tittar intensivt på stimulerar tillväxten av barns ögon, vilket leder till att närsynthet utvecklas.

”Vi glömmer att vila ögonen, vistas mer utomhus och tillbringa tid i naturligt dagsljus”. Jag vill poängtera att det inte är skärmar i sig som är boven. Det är när ögonen får arbeta länge och oavbrutet på samma avstånd som närsynthet riskerar att utvecklas”, påminner Ferida.

Enligt henne är det mycket viktigt att uppmärksamma barns synbesvär i tid och sedan korrigera på rätt sätt. Utan korrigering utvecklas närsyntheten snabbare och även andra symtom kan tillkomma t.ex. huvudvärk.

Det kan finnas flera orsaker

Närsynthet börjar vanligtvis utvecklas i tonåren eller tidigare, men det finns också fall då synen försämrats i sena tjugoårsåldern.

”Om en av föräldrarna är närsynt ärver barnet anlag för att utveckla det synfelet. Men, närsynthet behöver inte nödvändigtvis utvecklas av genetiska orsaker. Nuförtiden blir fler barn närsynta trots att deras föräldrar har bra syn”, förklarar Ferida.

Närsynthet utvecklas gradvis. Hur snabbt synfelet utvecklas beror på patientens ålder, vilken korrigering som görs och hur mycket synen belastas på nära håll.

”Det finns egentligen ingen anledning till oro efter att ha fått diagnosen närsynthet. Det är dock viktigt att korrigera synen med glasögon eller kontaktlinser. För fullständig frihet kan den vuxna patienten också välja synkorrigering med ögonlaser”, förklarar optikern.

Inte skärmens fel

Många människor arbetar framför skärm och klagar på ansträngda ögon. Datorer är nuförtiden moderna och smidiga. Det är inte datorn eller surfplattan i sig som orsakar ansträngning i ögonen utan ett konstant och oavbrutet tittande på nära håll.

”Ögonen vilar när vi använder synen på långt håll. Att titta på något närmare än 60 cm är en ansträngning för ögonen och ögats lins behöver öka sin brytningsförmåga (ackommodera). Därför är det en naturlig reaktion att ju längre vi tittar på skärmen utan uppehåll desto tröttare kan ögonen upplevas” säger Ferida.

Enligt optiker tenderar vi dessutom att blinka färre gånger när vi tittar på skärmar, vilket ger torrare ögon. När vi arbetar framför skärm är det därför viktigt att ta pauser och titta längre bort samt att använda återfuktande ögondroppar om ögonen känns torra. Det blir ännu mer påtagligt under vintern när inomhusmiljön är torrare.

Förutom ovan nämnda ögontrötthet och ögontorrhet, kan skärmarna störa sömnen. Forskare har upptäckt att det blå ljuset som sänds ut av skärmar hämmar produktionen av sömnhormonet melatonin. Melatonin är viktigt för att reglera nattens sömncykeln, så den som tittar på skärmar innan sovdags kan få svårare att somna.

”Jag vill betona att det blå ljuset är ofarligt och ingår i det synliga ljusspektrumet, men det är bra att undvika skärm innan läggdags för att förbättra sömnkvaliteten” råder Ferida.

Praktiska övningar

Om du använder dator eller på annat sätt tillbringar mycket tid med blicken fäst på samma avstånd, finns tre enkla men effektiva övningar som kan rekommenderas för att hjälpa dina ögon att vila:

  • Blunda och knip ihop ögonen hårt 10 gånger.
  • Flytta blickens fokus från ett föremål på nära håll till ett föremål längre bort. Titta t.ex. på en penna ca 10-20cm ifrån dig i 10 sekunder och flytta sedan blicken till ett föremål så långt bort som möjligt och titta där i 10 sekunder. Växla blicken mellan att fokusera 10 sekunder på pennan och sedan 10 sekunder på föremålet på avstånd, upprepa övningen 10 gånger.
  • Flytta runt blicken; först så långt upp du kan och känn hur ögonmusklerna drar. Flytta därefter blicken diagonalt och i sidled (dvs till höger och vänster) för att slutligen föra blicken neråt.

Kom ihåg att allt ska göras med måtta. Ägna mer tid utomhus i dagsljus, ät nyttigt och ta hand om din kropp och hälsa i allmänhet.