E-konsultation
Utmärkt 5 out of five star rating on Trustpilot betyget 4.8 / 5 baseras på 1192 omdömen på

Ögonläkare: Solglasögon kan vara till hjälp men också göra skada

När den starka vårsolen börjar skina letar många reda på sina gamla solglasögon eller köper nya. Få känner till vad man ska tänka på när man väljer solglasögon och när det är dags att säga farväl till sina gamla. Vilka är riskerna med att inte använda solglasögon överhuvudtaget?

UV-strålar delas in i UVC, UVB och UVA beroende våglängd. Ozonlagret absorberar upp till 99 % av UVC-strålarna, men UVA och några UVB-strålar når ändå jorden yta. För mycket exponering av UVC kan vara skadligt för hud och ögon.

Ålder spelar ingen roll

Enligt Lina Černiauskienė, ögonläkare på Lirema ögonklinik, borde alla skydda sina ögon från skadlig strålning, oavsett ålder. Barn är särskilt känsliga eftersom deras ögonlins i hög grad är transparent, och lätt släpper igenom strålarna till näthinnan.

Att skydda ögonen är viktigt och bör tas på allvar, speciellt av personer som tillbringar lång tid i direkt solljus och av dem som har ljus hud, ljus ögonfärg eller har ögonsjukdomar. Ögonen påverkas av direkta solstrålar och av solstrålar som reflekteras från olika ytor. Kepsar och bredbrättade hattar skyddar enbart från direkt solljus, så det är viktigt att även ha solglasögon, säger ögonspecialisten.

Ett vanligt misstag är att tro att du bara behöver skydda ögonen under soliga sommardagar. Solstrålarna går igenom molnen och kan fortfarande vara lika skadliga.

”Det rekommenderas att begränsa tiden i direkt solljus mellan klockan 10 och 16, när exponeringen av strålar är som starkast. Hur strålarna reflekteras varierar mycket från yta till yta. Snö reflekterar 80–90 % från ytan, vatten upp till 30 % och torr sand drygt 15 %, så solglasögon borde alltid användas, är ett råd som Černiauskienė ger.

Om du vistas i höga berg är det viktigt att ha solglasögon som täcker även på sidorna samt ger ett extra starkt UV-skydd med glas i kategori 4 som har lågt ljusgenomsläpp. Solstrålar som reflekteras från snö kan ge tillfälliga brännskador på näthinnan – så kallad fotokeratit eller snöblindhet. Samma sak kan hända efter att ha vistats länge vid vatten.

Hur väljer jag rätt solglasögon?

Enligt ögonläkaren måste solglasögonen ge ett bra skydd mot UV-strålar. De ska dessutom vara bekväma och täcka ögonen. Du bör välja större glas på dina solglasögon för att skydda ögonen bättre från solstrålar som kan leta sig in vid kanten av bågarna.

”Glasögonglasen är indelade i 5 kategorier beroende på ljusgenomsläppet och geografiskt område. I Skandinavien räcker glas med mörkhet kategori 2–3. För dig som kör bil eller tillbringar mycket tid nära vatten rekommenderas polariserande glas. Dessa glas förbättrar kontrasten i synbilden, eftersom de tar bort reflektioner av ljus från horisontella ytor”, förklarar Černiauskienė.

För idrottare och aktiva personer erbjuder tillverkarna ett utbud av specialglas. Dessa kan göras till aktivitetsspecifika sportglasögon med glas i exklusiva färger och med olika beläggningar för ultrabekvämt och livfullt seende.

”Det finns flera olika alternativ för människor som behöver korrigerande glas. Ett alternativ är glasögon med fotokromatiska glas, som blir mörkare när de utsätts för UV-strålar. Korrigerande mörka solglasögon tillverkas också. De vanliga glasen som nämnts tidigare passar även för dem som bär kontaktlinser eller bestämmer sig för att utföra laserkorrigering av synen“, säger ögonläkaren.

Kan orsaka skada

Solglasögonens primära funktion är att skydda ögonen från skadliga UV-strålar samt reflektioner. Pupillen reagerar på omgivningens ljus och beroende på dess intensitet, drar den ihop sig och på så sätt regleras ljusflödet in i ögats djupare vävnader – näthinnan.

”När man tittar genom mörka glasögon vidgas pupillen. Av den anledningen kan mörka glasögon utan skyddande UV-filter allvarligt skada din ögonhälsa. Skyddet minskar också om glasögonglasen är skadade och repor uppstått. Sådana glasögon bör kasseras”, säger Černiauskienė.

Enligt ögonspecialisten är det viktigt att titta efter CE-märkning när man väljer solglasögon. Den hittas vanligtvis på insidan av skalmen. Då skyddar glasögonen från UV-strålar på mellan 380 nm och 400 nm.

”Även billiga solglasögon kan uppfylla kraven. Priset på glasögonen bestäms mer av det unika i designen, kvaliteten på bågarna och glaset samt deras resistens mot miljöpåverkan. Om du tvivlar på hur säkra ett par solglasögon är, finns det hos många optiker möjlighet att kontrollera dem med ett speciellt instrument, en spektometer,” tipsar Černiauskienė.

Om du inte använder riktiga solglasögon kan exponeringen av UV-ljus orsaka tillfälliga ögonskador som fotokeratit (inflammation på hornhinnan) och konjunktivit (inflammation på bindhinnan). Exponeringen kan också orsaka godartade bindvävsutväxter, som pinguecula och pterygium, även kallade surfaröga.

Gradvis dimsyn – katarakt och åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) – associeras också med UV-strålarnas skadliga effekt.

”Kontaktlinser eller fuktgivande droppar med UV-skydd kan delvis skydda ögat från sådan strålning, men bindhinnan och den känsliga huden kring ögonen är fortfarande oskyddad. Solstrålarna har inte bara en skadlig effekt på hudpigmentet, utan kan även orsaka cancerförändringar. Så, att ta hand om sina ögon är extremt viktigt”, sammanfattar Černiauskienė.