E-konsultation
Utmärkt 5 out of five star rating on Trustpilot betyget 4.8 / 5 baseras på 1192 omdömen på

Multifokala linser: En teknologi som gör att du kan se bra på olika avstånd

Modern ögonkirurgi går snabbt framåt i att erbjuda förbättrad livskvalitet vad gäller synen. En av ögonkirurgins mest relevanta och beprövade innovationer är multifokala linser. För vem passar multifokala linser bäst och vilka problem löser de?

Enligt Marju Kuusik, mikrokirurg på Lirema ögonklinik, är multifokala intraokulära linser (IOL) konstgjorda linser som opereras in mot grå starr eller permanent åldersrelaterad långsynthet (presbyopia) på patienter som inte vill ha glasögon eller kontaktlinser.

”De konstgjorda linserna ersätter ögonens naturliga linser som på grund av åldersrelaterade förändringar eller andra ögonåkommor förlorat sin genomskinlighet och elasticitet. De multifokala konstgjorda linsernas huvudfunktion är att få patienten att se tydligt på olika avstånd – på nära, medellångt och långt håll“, säger läkaren.

Tre fokala punkter för bra syn 

I en multifokal lins finns tre fokala zoner som släpper in ljus på olika sätt, så att hjärnan kan ta emot och processa bilder från olika avstånd.

”Efter att ha satt in multifokala konstgjorda linser får patienten tillräckligt skarp syn för att läsa en bok, sticka, se på långt håll, använda dator eller köra bil. Med linserna anpassar sig ögat till olika situationer, vilket är särskilt viktigt för ett bekvämt vardagsliv”, förtydligar Marju Kuusik.

Enligt läkaren passar inte den här typen av konstgjorda linser alla patienter. Oftast sätts de in på patienter över 50 år.

”Multifokala konstgjorda linser rekommenderas om patienten har en aktiv fritid, arbetar och behöver ha god syn på olika avstånd men inte samtidigt lider av ögonsjukdomar”, säger mikrokirurgen.

Läkaren poängterar att den här typen av lins både ger bra syn på olika avstånd utan glasögon och samtidigt löser problem med permanent långsynthet och grå starr.

”När ögats naturliga lins förändras blir den grumlig och stelnar. Förmågan att se på nära håll försvinner och gradvis utvecklas grå starr. Då är multifokala linser ett fantastiskt sätt att lösa båda problemen med en enda operation och återställa synen”, säger läkaren.

Bättre livskvalitet 

Konstgjorda multifokala linser förbättrar inte bara synen, utan påverkar även den övergripande livskvaliteten på ett betydande sätt. 

”Patienter som har problem med synen på grund av permanent långsynthet eller grå starr nämner ofta begränsningar i vardagslivet, att de inte kan utföra normala aktiviteter som att läsa,
använda mobil och utföra mer komplexa uppgifter”, säger Marju Kuusik om vad patienterna berättat.

När patienten kommer till kliniken första gången görs noggranna synkontroller samt en utvärdering av livsstil och förväntningar.

”Vid konsultationen görs en komplett ögonundersökning och därefter bedömer vi ögats tillstånd, diskuterar behovet av synkorrigering och beräknar styrkan på den konstgjorda linsen. Innan vi planerar för operation säkerställer vi att linsbytet kan utföras helt riskfritt och nå upp till patientens förväntningar”, påpekar mikrokirurgen.

Enligt henne kan patienten se bra och snabbt återgå till ett aktivt liv efter att ha fått de multifokala konstgjorda linserna inopererade. Därefter finns inte längre några hinder för patienten att syssla med sina favoritaktiviteter på grund av dålig syn.

”Livskvaliteten för de här patienterna förbättras inte bara fysiskt, utan också känslomässigt. Självförtroendet och energin ökar. De känner sig lyckligare och inte längre begränsade i sina aktiviteter på grund av synproblem. De kan fortsätta vara självständiga och aktiva en längre tid”, sammanfattar läkaren.

Vi rekommenderar dig att fylla i en gratis online-konsultation där du får en första preliminär bedömning om linsbyte kan vara lämpligt för dig.