E-konsultation
Utmärkt 5 out of five star rating on Trustpilot betyget 4.8 / 5 baseras på 1192 omdömen på

Läkare tipsar om hur man skyddar ögonen mot stora temperaturförändringar

När kylan kommer köper vi varma kläder och applicerar skyddande krämer i ansiktet och på händerna. När vi sedan njuter av det varma vädret tänker vi på hur vi skall skydda oss mot solen. För många innebär dessa temperaturskillnader en mindre trevlig tid med torra eller inflammerade ögon. Hur tar man hand om sina ögon på bästa sätt?

Eftersom ögonen skyddas av ögonlocken och tårarna är salta, skulle det behövas extremt låga temperaturer för att de skulle frysa, då saltvatten fryser vid betydligt lägre temperaturer än färskvatten. Dessutom sitter ögonen en liten bit in, och hålls varma av kroppstemperaturen. Men det finns andra faktorer som kan utgöra ett hot mot ögonens hälsa.

Störst risk för ögonen i hemmet

Enligt läkare och mikrokirurg Aistė Augytė på ögonkliniken Lirema, förbinder vi ofta ögonallergier med den varma årstiden samt pollen och damm i luften, men tänker inte på att en stor mängd allergener även återfinns i hemmet.

”När vi tillbringar mer tid inomhus på vintern, får vi allergier orsakade av kvalster, husdjur eller kosmetika. Symtomen visar sig endast om de retas av allergenet, så de uppstår inte jämt utan endast när allergenet är i närmiljön. Då får man rinnande röda och svullna ögon, svullna ögonlock, klåda samt ofta en rinnande näsa och nysningar”, säger läkare A. Augytė.

Om du har haft en liknande allergi en gång, men inte längre har några symtom, betyder det inte att du är frisk, kroppen är fortfarande redo att bekämpa allergenerna när de kommer tillbaka.

En annan sak som väcker ögonirritation är skillnaden mellan utomhus- och inomhustemperatur. Vid låga utomhustemperaturer och uppvärmning inomhus blir rumsluften torr. Det gör även ytan på ögonen torr, med röda torra ögon och eventuellt obehag som följd. En känsla av främmande objekt i kroppen och en suddig syn kan också förekomma.

”Även andra faktorer leda till torra ögon, och exempelvis luftkonditionering, arbete vid dator samt systemiska sjukdomar kan göra besvären intensivare”, säger mikrokirurgen.

Kallt väder gynnar virus

Kallt väder leder till en ökning av virussjukdomar, vilket ökar sannolikheten för ögoninflammation. Symtom på ögoninflammation inkluderar rodnad, överkänslighet i ögonen, rinnande tårar, ögonsekret, svullna ögonlock och suddig syn. Detta tillstånd kan pågå i en till flera veckor. Man bör komma ihåg att kontaktlinser aldrig bör bäras när man har röda ögon, och hygienkrav måste följas för att förhindra att kontaktlinserna inte blir behållare för mikroorganismer, vilket kan leda till en värre ögoninflammation.

Obehag i ögonen orsakas inte bara av virus eller torr inomhusluft utan också av kraftig vind, som kan få ögonen att förlora sitt naturliga skydd. Tårar produceras av tårkörtlar, men beroende på kroppens tillstånd och naturligt åldrande, eller på grund av mediciner, försämras tårproduktionen och tårarnas kvalitet. Tårarna består av tre komponenter: vatten, olja och slem. Var och en av dessa ingredienser ger näring och skyddar ytan på ögat. Oljeskiktet förhindrar att fukt avdunstar och slemskiktet behövs för att fördela tårarna jämnt på ögats yta. Om fukten försvinner genom avdunstning eller fördelas ojämnt över hornhinnan kan man få torra ögon.

Man måste vara beredd vid temperaturförändringar

Om man fått ögoninflammationen bör man ta kontakt med ögonläkare för lämplig behandling. Enligt läkaren är handhygien mycket viktig för att skydda sig förebyggande, eftersom de flesta virus överförs till ögonen genom kontakt.

”När någon familjemedlem blivit sjuk är det nödvändigt att använda separata handdukar, tvätta händerna omedelbart efter att man har tagit på ögonen och desinficera dörrhandtagen. Ofta börjar ögoninflammationen efter en förkylning eller annan sjukdom, så det är viktigt att stärka immunförsvaret, särskilt genom att ta D-vitamin”, säger A. Augytė.

För att undvika torra ögon rekommenderas luftfuktare i uppvärmda lokaler, att använda ögondroppar mot torra ögon, ta pauser medan man arbetar framför bildskärmen och att tänka på att blinka med ögonen. Använd konstgjorda tårar och skyddsglasögon för att minska avdunstningen av tårar från ytan på ögonen innan du går ut i kall vind. Det är också viktigt att använda mörka solglasögon när solen skiner eller snön ligger vit, eftersom det är då ögonen utsätts för en högre dos UV-ljus. Höga strålningsnivåer kan skada hornhinnan och ögonbotten, orsaka skador och påverka utveckling av sjukdomar. Det rekommenderas också att dricka mer vätska men att minska kaffe- och alkoholkonsumtionen så att kroppen har resurser att skydda ögonen vid plötsliga temperaturförändringar.