E-konsultation
Utmärkt 5 out of five star rating on Trustpilot betyget 4.8 / 5 baseras på 1163 omdömen på

Kan vagel vara ett tecken på kronisk sjukdom och när bör man bli orolig?

Röda ögonlock, svullnad och obehag är tidiga symptom på en vagel. Vad menas egentligen med vagel och vad kan man göra för att få bort den så snart som möjligt – och ännu viktigare – för att inte få tillbaka den?

En vagel är en inflammation i ögonlockets kant eller ögats talgkörtlar och det finns två typer – yttre och inre vagel.

De första symptomen på en vagel är att du blir röd, svullen och öm på ögonlocket, och nästan alltid kan man känna en knöl. Med tiden kan en gul varig topp komma fram. Om det är en inre vagel, sitter den gula toppen på insidan av ögonlocket och syns inte utifrån. I sällsynta fall kan ögonlocket svullna väldigt mycket. Då svullnar även lymfkörtlarna och du kan få feber.

Andra sjukdomar kan vara orsaken

Enligt Lolita Pošiūnienė, som är mikrokirurg på Lirema ögonklinik, är det vanligast med vagel hos personer som har kronisk ögonlocksinflammation, blefarit, då flagor bildas vid ögonlockskanten och talgkörtlarna förstoras.

“I detta fall, kan en vagel uppstå på samma ställe. Blefarit är mer vanlig hos personer som har fet hud, akne eller seborroiskt eksem (mjälleksem)”, är Pošiūnienės erfarenhet.

Immunsystemet spelar också stor roll när det gäller vaglar. Det är vanligare att få en vagel när ditt immunförsvar är svagt, om du har brist på B-vitamin eller har en infektionssjukdom.

“Det bör noteras att om problem uppstår i ung ålder, kan det bero på diabetes och bör undersökas omedelbart”, varnar läkaren.

Vanligast är yttre vagel, som är en akut varig inflammation i talgkörtlarna eller ögonlockets hårsäckar, vanligtvis orsakad av stafylokockbakterier.

“I detta fall, svullnar ögonlocket och efter några dagar uppstår en gul topp mellan ögonfransarna, som spricker. När det gäller inre vagel, är det en varig inflammation i ögonlockets broskkörtlar. Den här typen av vagel är mer smärtsam, ögonlocket är mer svullet och den spricker på sidan av bindhinnan eller via körtelgångarna i kanten av ögonlocket”, förklarar Pošiūnienė.

Den minst smärtsamma vageln bildas när ögonlockets körtlar är igensatta. Då kan ögonlocket vara lätt svullet och efter att vageln mognat, kan den palperas.

Huskurer kan göra mer skada än nytta

En vagel kan behandlas med något torrt och varmt. Koka ett ägg eller en potatis, lägg den i en ren bit tyg eller handduk, och håll mot vageln i 10 minuter. Upprepa behandlingen 3-4 gånger per dag.

“Om vageln får en varig topp, kan värmen hjälpa den att mogna och spricka fortare. Om du har fått antibiotika utskriven av läkare, applicerar du den efter att du värmt området. Rengöra gärna ögonlocket med en steril våtservett innan. Du bör också skölja ögonen, och då är ögondroppar med saltlösning perfekta. Om du har feber eller svullna lymfkörtlar, ska du rådfråga en läkare”, råder mikrokirurgen.

Du ska däremot aldrig klämma på en vagel eller på annat sätt sticka hål på den variga toppen. Expertisen avråder också från att lägga smink eller använda annan kosmetika när du har en vagel. Personlig hygien är av största vikt.