E-konsultation
Recensioner från några av våra patienter

De fem vanligaste frågorna kring ögonlaseroperationer

Idag kan olika synfel uppstå på grund av att människor tillbringar allt mer tid framför tv:n, äter ohälsosamt, rör sig mindre och inte vilar tillräckligt. De vanligaste synfelen är närsynthet, översynthet (också kallat långsynthet) och astigmatism. Hur en person hanterar dessa är mycket personligt, vissa använder glasögon för att korrigera synen, andra väljer kontaktlinser och återigen andra väljer en ögonlaseroperation. Alla dessa lösningar har både för- och nackdelar, men just inför det sistnämnda alternativet känner många oro. Det förekommer också många myter om ögonlaseroperation. Den tekniska utvecklingen har gjort enorma framsteg och att inte utnyttja dess fulla kapacitet på grund av okunskap eller rädsla vore olyckligt. Vi kommer här att berätta om olika farhågor som patienter upplever och som läkarna på LIREMA Eye Clinic ofta stöter på.

1. Operationen kan vara smärtsam.

Många människor är rädda för det som orsakar smärta – vare sig det handlar om fysisk eller emotionell smärta. Den goda nyheten är att en ögonlaseroperation är helt smärtfri. Innan operationen utförs ges lokalbedövande ögondroppar som eliminerar risken för smärta under själva ingreppet. Vanligtvis känner sig patienten pigg direkt efter operationen. De närmaste dagarna eller veckorna efter operationen kan dock ett visst obehag upplevas, exempelvis torra ögon, rinnande ögon eller suddig syn, beroende på vilken typ av operationsmetod som valts. För att lindra dessa obehag kan patienten få ögondroppar eller tårsubstitut. Men de flesta patienter har redan efter en månad slutat använda sina ögondroppar och njuter av en perfekt syn.

2. Ögonlaseroperation är inte effektivt.

En del människor är misstänksamma och tror att positiv feedback gällande ögonlaseroperation på internet bara är teorier. Det är dock en myt. Ögonlaseroperationer har utförts sedan 1987 och sedan dess har både lasrar och tekniken som används förbättrats. Dessutom har man har gjort en rad undersökningar och till denna data tillfogat patienters egna observationer. Över 30 år senare finns det tillräckligt med vetenskapliga underlag för att kunna bevisa den fantastiska effekt som den här operationen har. Under proceduren används ögonlockshållare som förhindrar att patienten blinkar. Lasern är en dator och det är den som utför arbetet under operationen, men läkaren manövrerar den genom att slå på och stänga av den. Medan lasern är i drift behöver du bara titta på ljuset. Lasern kontrollerar och lokaliserar ögats position upp till 4 000 gånger per sekund. Om det finns mikrorörelser utvärderar lasern dem och om det är större rörelser stängs den omedelbart av för att sedan kunna fortsätta från den exakta punkt där den stannade. Den här processen garanterar att operationen utförs på ett korrekt och effektivt sätt.

3. Operationen kan misslyckas.

Enligt American Refractive Surgery Council, som stödjer forskning om refraktiv kirurgi samt utvecklar teknologi, orsakar själva ögonlaseroperationen inga komplikationer. Komplikationer utvecklas inte till följd av kirurgi eller tekniska laserfel utan på grund av kroniska eller autoimmuna sjukdomar. Denna typ av operation anses faktiskt vara en av de säkraste metoderna i modern medicin. Den enda biverkningen som kan uppstå är torra ögon. Operationen är så säker att många människor kan göra korrigeringen flera gånger – oavsett om de är närsynta, långsynta eller har någon form av astigmatism. Med det sagt så är inte kirurgi tillgänglig för alla som önskar det. Det är läkare som bedömer om en operation är möjlig för olika patienter baserat på deras aktuella hälsotillstånd. Under operationen kan det lukta lite konstigt. Det beror på att lasern bryter ned molekylerna av kollagen som är vad vårt öga mestadels är uppbyggt av. Men det är inget att oroa sig för – alla lasrar som utför ögonkirurgi avger kallt, koncentrerat ljus. Sådan kall ljusstrålning kan tekniskt sett inte skada ögonen.

4. Det är dyrt.

Nuförtiden anser allt fler att hälsan är deras största tillgång och de globala utgifterna för sjukvård förväntas växa med en årlig takt på 5,4 procent mellan 2017–2022. Dock spenderar människor fortfarande mest pengar på sitt utseende. I Sverige kostar ögonlaserskirurgi cirka 25 000 kronor. Det är en kostnad som inte alla har möjligt att betala på en gång, men beräknar man hur mycket en person med ett brytningsfel investerar per år i glasögonbågar, glasögon, rengöringsartiklar, kontaktlinser och linsvätska, inklusive tid för att söka efter alla dessa saker, är det en investering. Oavsett pris har glasögon och kontaktlinser sina nackdelar, som exempelvis att de är i vägen eller inte går att använda om du utför olika sporter. De kan också gå sönder eller så kan du tappa bort dem. När du använder kontaktlinser måste du också vara noga med att användningen är steril, vilket kan vara komplicerat om du är på semester ute i naturen. Det är dessutom viktigt att ta ut dem i tid eftersom ögonen kan skadas om du använder linserna under för lång tid. Numera kan du delbetala kostnaden för en ögonlaseroperation, så kanske är det värt det att en gång investera i en operation och sedan njuta resten av ditt liv?

5. Ögonlaseroperationen håller livet ut.

Det bör poängteras att synen kan försämras om du inte tar hand om ögonen efter en ögonlaseroperation. Om du fortsätter att titta på skärmar utan paus, äta ohälsosamt, inte får i dig nog med vitamin A och inte rör på dig kan din syn tyckas bli sämre igen. Ögonlaseroperationen ger inte ett slutgiltigt resultat som garanterar att du inte kommer att drabbas av någon ögonsjukdom i framtiden. Med stigande ålder börjar till exempel den naturliga processen för åldersrelaterad närsynthet (också kallad ålderssynhet eller presbyopia), vilket är när ögonlinsens elasticitet minskar och ögat inte kan fokusera på nära håll. Efter en LASEK-operation och efter en viss tid kan man genom mikroskop konstatera att patienten har genomgått en operation. Dina ögon kommer att se ut precis som innan operationen – du kommer att se perfekt, men efter 40–50-årsåldern kan till och med människor med friska ögon behöva läsglasögon.

Låt inte vanliga myter eller farhågor hindra dig från att leva ett klarare och skarpare liv. Det är bättre att konsultera en ögonläkare.