E-konsultation
Utmärkt 5 out of five star rating on Trustpilot betyget 4.7 / 5 baseras på 1136 omdömen på

Ultratraillöparen Jënni Jalonen besegrade sin rädsla inför operationen — och kunde inte ha varit nöjdare

Obehag vid körning på natten, rädsla för att glömma glasögonen eller kontaktlinserna när man ska iväg nånstans, träningar och tävlingar, inte kunna simma i poolen eller njuta i bastun — det är den obehagliga vardagen för miljontals människor med synstörningar. Många känner sig tvingade till att undvika särskilda aktiviteter för att slippa besvär och obekvämligheter som kan uppstå i samband med bärandet av linser och glasögon.

Glasögon introducerades runt år 1300 och anses därmed vara en av de äldsta metoderna för synkorrigering — men till en början var de endast avsedda för läsning. På den tiden ansågs glasögon vara en otroligt innovativ lösning. 1910 började företaget Carls Zeiss massproducera kontaktlinser som dock endast kunde bäras i några timmar åt gången på grund av att de var så hårda. Faktum är att fortfarande idag kan användningen av linser orsaka irritation i hornhinnan och övriga obehagliga biverkningar. För nästan 30 år sedan introducerades synkorrigering med laser, en metod som nu anses vara en av de säkraste och mest pålitliga.

Ultratraillöparen och naturälskaren Jënni Jalonen valde hösten 2019 att genomföra en synkorrigering med laser (FS-LASIK). Nu i efterhand menar hon att om hon skulle stå inför valet att genomföra synkorrigering igen så skulle hon inte tveka en sekund. Hon rekommenderar även proceduren till andra människor som sportar mycket eller gillar att röra sig i naturen.

Tvekan inför beslutet

Jënnis främsta anledning till varför hon ville genomföra en operation var att hon upplevde bekymmer och krångel orsakade av glasögon och linser i vardagen. Men hon var samtidigt osäker på om hon verkligen ville ta tag i saken — av rädsla för smärta och långa läketider, något som skulle kunna förhindra en planerad resa till Nepal kort därpå. Samtidigt ville hon slippa behöva tänka på att byta linser under sin resa på grund av relativt smutsiga miljöer och infektionsrisker. Idag minns hon operationsdagen med glädje och lättnad.

”Efter synkorrigeringen med laser mådde jag jättebra och kunde se minst lika bra som jag tidigare hade gjort med linser. Proceduren var snabb och smärtfri. Två veckor efter operationen reste jag till Himalaya och var glad över att jag inte behövde tänka på krånglet med glasögon eller linser”, säger Jënni.

Enligt Rasa Jankauskienė, läkare och mikrokirurg på ögonkliniken Lirema dröjer många patienter med sina besök på grund av rädsla inför operationen. De oroar sig bl.a. för smärtan som de tror sig kommer att uppstå i samband med synkorrigering med laser. Men efteråt känner de flesta sig nöjda med att ha besegrat sina tidigare förutfattade meningar — och kan inte förstå varför de inte tagit beslutet att genomföra en operation tidigare.

”Synkorrigering med laser är en helt smärtfri, extremt snabb och exakt procedur under vilken lasern utför sin funktion utan beröring. Ljusstrålarna i hornhinnan bryts korrekt och synen förbättras omedelbart. Vår personal tar hand om patienten under och efter proceduren så att denne känner sig trygg och säker”, menar Rasa Jankauskienė.

Förbättrad livskvalitet

Idag, 7 månader efter operationen, fortsätter Jënni Jalonen med sitt aktiva liv. Sen operationen i höstas har hon bestigit berg i Himalaya och sprungit distanser upp till 100 km. Hon är glad över att synkorrigeringen med laser hjälpt henne på vägen att uppnå sina mål och kunna koncentrera sig på sina projekt utan besvär eller krångel med linser.

”När jag blickar tillbaka på min resa till Himalaya kan jag fortfarande inte låta bli att förvånas över hur bra jag kunde se redan så kort efter operationen — det var så häftigt att kunna se bergen och den vackra omgivningen helt utan besvär. Jag hade nästan glömt vad det betyder att ha riktigt bra syn, när man vaknar på morgonen och direkt kan komma igång med dagen. Glasögon och linser är bra på många sätt, men det var inte den lösningen jag var ute efter”, säger Jënni.

”Ultralöpning är mer än bara träning för mig – det är ett sätt att bli ett med naturen. Och denna känsla blir ännu starkare utan mellanhänder, dvs glasögon eller kontaktlinser. Med massor av träningspass, projekt och tävlingar framför mig är det så många saker att komma ihåg, och jag är glad över att vård av min syn inte längre är ytterligare en punkt på att göra-listan.”

Enligt läkaren Rasa Jankauskienė är synkorrigering med kontaktlinser inte ett optimalt val, då linser kan provocera skador på hornhinnan och orsaka inflammation om de används i många år.

„När ögonen är torra och kontaktlinserna används under en längre tid irriterar de hornhinnan. Det kan bildas sår på hornhinnan vilket i sin tur kan leda till en högre infektionsrisk som kan orsaka ytterligare skador, såsom bildning av sår och ärr. Eftersom dessa processer är irreversibla kan synen bli permanent skadad.”

Jënni Jalonen menar vidare att hon inte upplevde något obehag efter operationen och att hon kunde börja idrotta igen redan några dagar därpå. Detta på grund av att hon valt metoden av synkorrigering med laser som garanterar en snabb läkningstid.

”Nu är min syn helt perfekt och jag har friheten att göra vad jag vill utan störningsmoment. Jag kan njuta av att vara ute i naturen och röra på mig under årets alla säsonger – springa, klättra och åka skidor utan att vara rädd för att en trädgren krossar mina glasögon eller att jag behöver byta linser efter flera timmar i rörelse. Idag är jag otroligt glad att jag kom över min orationella rädsla inför operationen, och jag önskar nästan att jag bestämt mig ännu tidigare för att genomföra den. Synkorrigering med laser har gjort mitt liv så mycket enklare — på alla sätt och vis.”

Läs Jënni Jalonens fullständiga recension här: