Dagens situation oroar ögonspecialister som har skapat begreppet karantänmyopi (quarantine myopia på engelska) för att definiera den extremt snabba utvecklingen av myopi under pandemin då man spenderar tiden hemma med aktiviteter på kort avstånd. Idag lider nästan 2,6 miljarder människor världen över av myopi, synstörningar kan korrigeras för minst 1 miljard av dem. Det är dock troligt att redan år 2030 kommer det att stiga till nästan 3,5 miljarder.
Läkare slår larm
Vaida Švedienė, läkare och mikrokirurg på Lirema ögonkliniken stödjer prognosen. Enligt läkaren har alla minst en gång i livet haft ett eller annat synproblem, särskilt nuförtiden då dagliga aktiviteter – arbete, idrott och underhållning – har flyttat till skärmarna. Vissa synstörningar kan ha allvarliga och livslånga konsekvenser men man kan lindra många av dem eller helt återställa synen genom att vidta lämpliga åtgärder i tid.
”Det är viktigt att skynda sig så att synen inte försämras. Glasögon är en ganska populär och neutral metod men de kan orsaka mycket obehag vid fysisk aktivitet eller förändrade väderförhållanden. Långvarig och felaktig användning av kontaktlinser kan skada hornhinnan och orsaka infektion. Hittills är synkorrigering med laser den mest moderna metoden som har blivit enhälligt erkänd av många professionella ögonkirurger och som garanterar ett exakt resultat och som är säkert för patienten”, säger mikrokirurgen V. Švedienė.
Enligt läkaren fångar lasern ögats position tusentals gånger per sekund så proceduren är extremt noggrann och säker. Utan ytterligare beröring eller snitt påverkar laserstrålen den övre delen av hornhinnan så att dess krökning förändras och ljusstrålarna bryts korrekt. Synen förbättras på bara 15 minuter.
Världshälsoorganisationen förutspår att till år 2050 kommer hälften av världens befolkning ha klagomål om syn på långt håll. Att korrigera myopi med linser är inte heller det bästa alternativet – felaktig användning av dem kan leda till infektion, inflammation och till och med allvarliga komplikationer.
Den snabba tekniska utvecklingen har gett människor möjlighet att köpa tjänster inte bara snabbare utan också billigare – idag är priset för synkorrigering med laser mycket lägre än för ett decennium sedan. Om man räknar hur mycket pengar man spenderar på glasögonbågar och glas samt kontaktlinser och linsvätskor blir det ibland större belopp än vad synkorrigering med laser kostar och man har mycket mindre komfort.
Bakterier bidrar också till synproblem
Idag rekommenderar experter att inte röra vid ansiktet men det är svårt att undvika det om man vill justera glasögonbågarna – för att svepa bort svett eller torka glasögonen som blir immiga från skyddsmasken.
Då man bär glasögon upplever man inte bara obehag på grund av immiga glasögon utan också oönskade hudutslag. Kosmetologexperter menar att då man rör vid olika ytor, föremål eller handtag blir en stor del av bakterier och luftföroreningar såsom damm, metaller och andra partiklar kvar på våra händer därför främjar vi tilltäppning av hudens porer och försämring av inflammatoriska utslag då vi ofta justerar glasögonen eller rör vid ansiktshuden. Huden har en skyddande funktion och utsöndrar talg som skyddar mot vätskeförlust och skadliga miljöfaktorer. Under dagen blandas talg med svett, miljöföroreningar och make up och allt detta blir ofta kvar på glasögonbågarna så det är väldigt viktigt att desinficera glasögonbågarna dagligen med en desinfektionsservett eller på annat sätt.
I daglig praxis upplever ofta kosmetologer att kunder som bär glasögon vilka pressar hårt på näsdelen ofta brukar ha särskilda skador på blodkärlen i det nasala området på grund av konstant mekanisk irritation och tryck – detta bör noteras.
”Förståeligt nog, kan man försena synundersökning eller investering i synkorrigering med laser men på grund av nuvarande situation i landet rekommenderar vi att inte dröja på synens bekostnad. Det är nu också möjligt att betala för operationen i avbetalningar utan någon prisökning – ju tidigare du tar hand om din syn desto mer troligt är det att du undviker problem i framtiden”, sammanfattar V. Švedienė
Välkommen att fylla i ett gratis frågeformulär och ta reda på om synkorrigering med laser är lämpligt för dig: www.lirema.se/online-forundersokning