E-konsultation

Din guide till ögonlaser

Här är lite användbar information som kommer att besvara flera av dina frågor i förberedelserna före och efter ögonlaser.

1. HUR SKALL MAN FÖRBEREDA SIG INFÖR EN ÖGONLASER?

Ingen speciell förberedelse krävs, men innan ögonlaseroperationen rekommenderar vi följande:

 • använd inte ögonsmink (ögonskugga, mascara) på några dagar
 • bär inte kontaktlinser under den tid du fått rekommenderat (glasögon är tillåtna)
 • kom bekvämt klädd (du måste ligga på rygg)
 • använd inte parfym, hårspray etc. på operationsdagen.

2. VAD HÄNDER PÅ OPERATIONSDAGEN?

På operationsdagen kommer du att vara på kliniken cirka 1,5 timme. För att underlätta operationsdagen rekommenderar vi att du tar med dig en medföljande person.

Vid ankomsten till kliniken får du läsa och underteckna ett avtal för att ge ditt samtycke. Innan operationen kan börja, våra specialister kan möjligtvis kontrollera din syn och upprepa vissa undersökningar av dina ögon. Han/hon förklarar ögonlaseroperationens hela förlopp och lokalbedövar dina ögon med ögondroppar. Operationen tar upp till 20 minuter och under den tiden upplevs normalt ingen smärta.

Du kommer att få information om hur du ska agera efter operationen, samt få ögondroppar för att sedan kunna åka hem. Vi rekommenderar att du har solglasögon med dig som skyddar dina ögon från direkt ljus, vind och damm.

Om du har små barn rekommenderar vi att du har någon som kan hjälpa till att ta hand om dem första dagen efter operationen. Planera inte heller in några aktiviteter. Du blir kallad till efterkontroll, vilket brukar ske efter några dagar – ytterligare besök vid behov och efter läkares rekommendation.

3. HUR KAN MAN KÄNNA SIG EFTER OPERATIONEN?

Hur man känner sig är väldigt individuellt.

Direkt efter operationen kommer du att må bra i några timmar, samt se ganska bra. Senare reagerar dina ögon på operationen – eventuellt med obehag, en känsla av att ha något i ögat, klåda och rinnande ögon (1-3 dagar). Under en kort period efter operationen kommer ögonen att vara mer känsliga, och du blir trött i ögonen snabbare. En känsla av torrhet i ögonen kan också uppstå eller öka. Under den här perioden kan din syn bli suddig (ungefär som när man ser genom objektivet på en kamera och vill ställa in skärpan). Det kan vara svårare att köra bil på natten en tid efteråt. Du kan uppleva nedsatt synskärpa i som längst 6 månader efter operationen.

Dessa besvär är tillfälliga och reduceras av de ögondroppar som du får med dig hem. Besvären försvinner helt efter anpassningsperioden – när ögat vant sig vid den korrigerade krökningen på hornhinnan och linsens brytkraft.

4. HUR LÅNG TID TAR DET FÖR SYNEN ATT ÅTERHÄMTA SIG? NÄR KOMMER JAG ATT KUNNA ARBETA?

Efter ögonlaseroperationen uppnås effekten av god syn snabbt, men tidsperioden varierar. Det beror på operationsmetoden och varje enskilt fall. Efter laseroperationen är du glasögonfri omedelbart, men under en tid kan du ha suddig syn. Du behöver inte oroa dig, det är helt normalt – ögonen och hjärnan vänjer sig vid förändringarna. Den fulla effekten av operationen uppnås efter några månader.

Förmågan att arbeta efter operationen beror på ögonens hälsa, din arbetsmiljö och ditt arbete. Vi rekommenderar från 1 till 2 veckors vila. Vi sjukskriver dig inte, utan rekommenderar att du planerar in behandlingen på din fritid.

5. HUR TAR MAN HAND OM ÖGONEN EFTER OPERATIONEN?

Efter operationen är det viktigt att följa läkarens instruktioner om den rekommenderade behandlingen. Det är nödvändigt att ta de föreskrivna ögondropparna. Det är mycket viktigt att du följer instruktionerna och är noggrann med att komma på de uppföljande kontrollerna.

Information under återhämtningsperioden:

 • Kontaktlinserna som bärs efter operationen – de tas bort under den första postoperativa undersökningen. Undvik att gnugga i ögonen eller vidröra kontaktlinserna.

Om du råkar tappa kontaktlinserna, sätt inte tillbaka dem i ögonen – kasta bort dem istället.

 • De första dagarna efter operationen kommer du att känna lite obehag – en känsla av att ha en något i ögat samt klåda, ljuskänslighet och smärta.
 • När att kontaktlinserna har tagits bort efter operationen kommer ögonen att vara känsligare ett tag, men det behöver inte vara långvarigt eller obehagligt.
 • Synen (både på kort eller långt håll) återhämtar sig gradvis, det kan vara olika för varje öga och kan ta upp till 4-6 veckor efter operationen. Det får dock inte vara något långvarigt obehag.
 • Det vanligaste besväret under läkningen är torrhet i ögonen, som kan kännas på morgonen (det kan vara svårt att öppna ögonen), men du behöver inte oroa dig – tillståndet är normalt under läkningsprocessen.
 • Behandlingen fortsätter med läkarens föreskrivna ögondroppar, som rekommenderas att tas tillsammans med fuktgivande droppar. Senare räcker det med fuktgivande droppar efter behov.

Viktiga rekommendationer:

 • gnugga eller skada inte ögonen under de första veckorna
 • tvätta händerna noggrant innan du droppar i ögondropparna
 • använd inte ögonsmink när du använder ögondroppar
 • använd solglasögon när du går ut i solen i de första 6 månaderna efter operationen och besök inte solarium
 • undvik aktiviteter med ökad risk för ögonskada (kontaktsporter, basket, kampsport, tennis m.m.) eller infektionsrisk (bastu, utomhus och bassängbad
 • Det finns inga begränsningar för skärmar (telefoner, datorer, tv-apparater etc.).
 • Det finns inte några begränsningar för flyg.
På LIREMA ögonklinik försöker vi göra ögonlaseroperationen så angenäm som möjligt för våra patienter, och är alltid redo att svara på dina frågor. Om du har brådskande frågor, kontakta oss via e-post kundcenter@lirema.se